Citroёn A-Type ophanging ontrafeld

Vergelijking met de verticale ophanging

1- Een ophanging waarbij de veren verticaal gemonteerd zijn, zal alle wielbewegingen voor 100% overzetten op de ophanging en de carrosserie; in de meeste gevallen is de schokbreker in de veer gemonteerd en derhalve zal ook de volledige wielbeweging gedempt worden. Dit geeft ook de grootste slaagkans op de dynamische test, of anders gezegd, de dynamische test is ontwikkeld om deze soort ophanging te testen en geeft de grootst mogelijke marge. Bij enkele autotypes zal de schokbreker net buiten de veer en mogelijk onder een kleine hoek gemonteerd zijn. In dit geval wordt een zeer klein deel van de wielbeweging niet gedempt.

2- Voor de Citroën A-types is de situatie totaal anders. Door de constructie van de ophanging wordt van de 10 mm wielbeweging, slechts 1,6 mm overgezet naar de veer. Gezien de schokbreker ook horizontaal gemonteerd is zal deze ook slechts 1,6 mm bediend worden !

Het verschil met verticale ophanging bedraagt dus 75 % !!!

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20


4 responses to “Citroёn A-Type ophanging ontrafeld”

  1. Good work. Did this in 2020 already, but only in Dutch. In 2020 heb ik mij aan een iets bescheidener studie gewaagd over hetzelfde onderwerp. Toen zelfs bij GOCA ontvangen geweest om het daarover te hebben. Heeft tijdelijk wel wat effect gehad, maar dat is ondertussen helemaal verdwenen.

    Like

  2. Zeer mooi en uitgebreid werk geleverd! Hopelijk gaat het wat veranderen bij de keuring. Ik blijf het raar vinden dat ze vroeger jaren lang goed waren en dat ze massaal klachten krijgen en ze hem afkeuren en niet willen inzien dat er dan iets niet klopt met de test procedure & er niets aan willen veranderen. Hopelijk krijgen ze door deze batchelorproef meer inzicht hoe het werkt en passen ze de procedure aan. Ook organiseren ze tegenwoordig slip cursussen met 2cv’s in Nederland. Zo kun je zien hoe goed de ophanging en wegligging is van zo een 2cv.

    Like

  3. Mooi en uitgebreid werk over “het probleem” bij de 2cv en afgeleiden. En ik kan de resultaten alleen maar bevestigen door eigen ervaring. Door “manipulatie” kan een A-type inderdaad wel slagen voor deze tests. Maar dan ook nog steeds niet altijd met glans. En dat brengt voor mij dan weer een andere discussie op gang. Autoveiligheid is nooit verantwoordelijk voor ongevallen of gebreken achteraf. Omdat een technische keuring een moment opname is. En daar kan ik mij in vinden. Maar zo is die ophangingstest ook een momentopname, maar dan ook in een verkeerde “setting” voor deze wagens. Ze zijn ooit goedgekeurd om op de openbare weg te rijden. En ze zijn ook nog steeds niet verboden. Deze wagens rijden ook nog talrijk rond en volgens mij met succes. Als die ophanging echt zo slecht was, zouden er niet meer zo veel zijn denk ik.

    Like

  4. De Belgische schokdempertest is te zwaar voor een 2cv, die veel te licht is

    Er zijn veel gevallen met 2cv’s die volledig nieuwe schokdempers hebben en opnieuw worden afgekeurd. Vroeger legde men  een zak zand in de koffer en het was ok.

    Oldtimers en oldtimerkeuring (zeker vering 2cv) zouden niet mogen vergeleken worden met een auto van nu.

    In Nederland zijn ze toch veel slimmer op dat gebied

    Like

Leave a comment